Tæt på mål
Tæt på mål er et arbejdsmarkedsrettet undervisningsforløb som bygger den unges indsats på en række centrale elementer, der tilsammen skal bringe den unge tættere på målet om en ordinær uddannelse eller beskæftigelse. Indsatsplanen nedenfor viser, hvilke centrale elementer den unges forløb er bygget op omkring, og det begrundes samtidig, hvorfor netop disse elementer indgår.
De unge tilknyttes en indsats, som har fokus på uddannelse og beskæftigelse, hvor de vil opleve en styrket tværfaglig indsats fra jobrådgiver og virksomhedskonsulenter og indsats facilitatorer. Derudover vil indsatsen indeholde vejledning og konkret hjælp i forhold til afklaring af uddannelsesvalg og udplacering i en virksomhedspraktik som kan fungere som afprøvning og afklaring af de unges kompetencer, som springbræt til ordinær ansættelse eller som hjælp til at den unge kan træffe et mere kvalificeret valg af uddannelse.
Det er en forventning, at de unge lærer at skrive CV, så de selv er i stand til at søge job og at de ydermere får indsigt i, hvordan man gebærder sig på en arbejdsplads. Desuden er det vores forventning, at indsatsen skaber positive side effekts ved, at de unge får et større netværk, får arbejdserfaring, bliver inspireret i forhold til valg af fremtidig uddannelse, bliver styrket i deres sociale kompetencer etc.
Udfordringerne for de unge er meget forskellige og kan ofte omfatte komplekse barrierer såsom psykiske lidelser, fobier, sociale barrierer, dårlig sundhed, alkohol- eller stofmisbrug, traumer m.m. Gruppen er præget af en negativ social arv med en lav uddannelsesgrad og dårlige erfaringer med skole- og uddannelsessystemet. De har også ofte en lav levestandard og stor gæld i en tidlig alder. Gruppen er kendetegnet ved lavt selvværd, frygt for at mislykkes og mange tidligere mislykkede job- og uddannelsesforsøg.
Indsatsplan
Borgere bliver henvist til indsatsen efter en trepartssamtale, med det formål at give dem en oplevelse af at være involveret og en del af en helhedsorienteret indsats.
Antal timer pr. uge : 18 timer
Antal uger: Antal uger pr. deltager: 12 uger med mulighed for forlængelse. Indsatsen varierer for den enkelte deltager.
Mødedag: mandag, onsdag og torsdag
Mødetider: 08.30 – 14.30
Målgruppe for indsatsen
Målgruppen for indsatsen er borgere under 30 år, der modtager uddannelseshjælp, med fokus på uddannelsesparate og åbenlyse uddannelsesparate. Borgerne har brug for støtte i at vælge en uddannelse og/eller beskæftigelse. Indsatsen stræber efter at holde målgruppen så simpel som muligt ved kun at involvere én forsørgelsesgruppe og to målgrupper.
Indsatsen er baseret på 5 pejlemærker
Virksomhedsrettet indsats
En stor del af den unges forberedelse til en ordinær uddannelse foregår på arbejdspladser med virkelige opgaver og kolleger, som en del af indsatsen. Inden virksomhedsforløbet sker der en systematisk og målrettet proces for at skabe et tilpasset match mellem den unge og virksomheden.
- Dén unge får mulighed for at opleve en ordinær arbejdsplads, hvor de kan udvikle sig gennem nye opgaver og ansvarsområder, støttet af deres motivation og identitet på arbejdsmarkedet og i forhold til uddannelsesvalg.
- Den unges konkrete erfaringer med at være på en ordinær arbejdsplads, hvor det er muligt at udvikle sig i kraft af nye arbejdsopgaver og ansvarsområder understøtter den unges motivation og identitet i forhold til arbejdsmarkedet og uddannelsesvalget.
- Det tilpassede match mellem den unge og virksomheden giver mening og retning i den unges rejse mod uddannelse.
- Ved at lære nye ting, løse virkelige arbejdsopgaver og få ansvarsområder på en arbejdsplads, styrkes den unges selvtillid og opfattelse af egen evne, samt deres oplevelse af at mestre og selvværd.
- Gennem relationer med kollegaer og chefer, får den unge et styrket fagligt og socialt netværk, der øger deres motivation mod uddannelse.
- Ved at vise den unges succes og udvikling i forløbet på en arbejdsplads, styrker man de fagprofessionelle omkring den unge i deres tro på, at den unge godt kan komme videre i uddannelsen.
- Arbejdet med virkelige opgaver og deadlines på en arbejdsplads får den unge til at føle sig vigtig og nødvendig i den pågældende sammenhæng, øger deres motivation i forløbet mod uddannelse.
- Gennem fælles undervisning styrkes de unges bånd og relationer med de andre unge.
Social indsats
- De unge styrker deres sociale og personlige kompetencer gennem fælles aktiviteter i Job-netværket samt forbedring af deres evne til samarbejde, tolerance, respekt for andre og håndtering af konflikter.
- De unges sociale og personlige færdigheder bliver trænet gennem deltagelse i fælles aktiviteter såsom Job-netværket og opkvalificering i samarbejdsevne, tolerance, respekt for andre og konfliktløsning.
- Pædagogisk tilgang i fællesaktiviteterne er designet til at støtte udviklingen af de unges ansvarsbevidsthed, udholdenhed og evnen til at modtage instrukser.
- Gennem deltagelse i aktiviteterne oplever den unge en styrket motivation og tro på uddannelse, da deres evne til at fungere i sociale og personlige sammenhænge bliver styrket. De unge opbygger også et stærkt netværk og relationer med andre unge.
- Undervisningen bidrager til at styrke den unges selvværd ved at give dem et dybere indblik i deres egne og andres kompetencer og ressourcer.
Fokus på uddannelse og karriere
- De unge får overblik over uddannelsesmuligheder, der er realistiske at påbegynde og gennemføre en uddannelse.
- Indsigt i jobmuligheder efter afsluttet uddannelse.
- Systematisk opfølgning på mål og kompetencer for at tydeliggøre progression og fremgang for den unge.
- Indsatsen bevæger den unge fremad, hvilket øger troen på, at uddannelse er mulig.
- Tydeliggørelse af progression styrker tillid til indsatsen og muligheden for uddannelse.
- Den unges adgang til problemløsning og hjælp forbedrer den unges evne til at tackle udfordringer og hindringer på vejen til uddannelse, ved at give hurtig støtte og løsninger.
Jobtræning
De unge vil modtage undervisning i, hvordan man skriver ansøgninger og CV'er, så de er i stand til at søge job selvstændigt. De vil også få indsigt i god opførsel på en arbejdsplads, herunder sociale aspekter og virksomhedens egne regler og vilkår for medarbejdere. Formålet er at give de unge de nødvendige færdigheder og kompetencer til at forstå og håndtere den sociale interaktion på en arbejdsplads, samt forstå virksomhedens kultur og regler.
- jobsamtale træning.
- Hvordan du er en god medarbejder.
- Lyt, lær og lyst til at arbejde.
- Tag ansvar og initiativ.
- Personalehåndbog og vilkår.
Økonomisk læring og forståelse
Vi har en målsætning om at tilbyde unge muligheden for at opnå kompetencer i økonomisk styring. Vi fokuserer på at give de unge de værktøjer og ressourcer, de har brug for, for at lære at håndtere deres økonomi på en effektiv måde.
- De unge vil modtage undervisning om de økonomiske fordele ved at have et job.
- Vejledning i almindelige regler (feriepenge, skat, ansættelseskontrakt, løn, frikort), økonomisk støtte fra kommunen.
- Kendskab fagforeninger og a-kasser.
- Tilegne sig nødvendige værktøjer til at håndtere deres økonomi effektivt og forstå de økonomiske forhold, der er forbundet med at have et job.
- Hjælp til oprettelse af bankkonti.
- Gældshåndtering.
- De unge vil lære at udarbejde et budget.
Social fokus
Vi har til hensigt at støtte mennesker ved at fokusere på det sociale aspekt.
Indsatser og forløb
Vi arbejder for at give hver enkelt borger det mest effektive forløb for at opnå selvforsørgelse.
Beskæftigelse
Vi har fokus på at styrke borgernes tilknytning til arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet